Doowebs-San-Francisco-Google-Sprint

Viatge a San Francisco: Una experiència única al bressol de la tecnologia

No són moltes les ocasions en les que se’t brinda l’oportunitat d’aterrar a San Francisco amb l’equip de Digital Minds de l’Escola d’Art i Disseny de Barreira, i uns altres quants professionals, per assistir a una setmana de workshops i posades en comú amb els dissenyadors i creatius que formen part de les grans empreses de la tecnologia.

L’entrada a la ciutat ja ho diu tot, quan vas deixant a dreta i esquerra, les oficines de Slack, Google, IBM, i l’imponent edifici de Salesforce treu el cap a cada cantonada. És clar que aquest viatge promet i aquesta és una manera de resumir tot el viscut en una setmana intensa de treball i descobriments.

Airbnb: el valor del storytelling

No pots per més que quedar-te una mica bocabadat quan travesses la porta de les oficines d’Airbnb a Brannan St i accedeixes a un espai tan lluminós, amb tanta presència de plantes naturals, i com no, amb un disseny que aconsegueix harmonia i sorpresa per parts iguals.

Hayley Hughes -Design Lead- exerceix d’amfitriona i ens introdueix en la història i cultura empresarial d’Airbnb, i com tota experiència és millor viure-la que explicar-la —i en això ells són uns grans experts-ens guia pels quatre pisos que conformen l’edifici perquè puguem anar veient com treballen i, sobretot, confirmar que la filosofia d’Airbnb arriba fins a l’últim racó.

La segona part del dia a Airbnb ho vam passar amb Lumen Bigott -Experience Designer at Airbnb- en què ens centrem sobre la verticalitat dels perfils professionals a les empreses d’aquesta mida i els avantatges de nodrir d’equips de treball tan diversos i multidisciplinaris.

Actualment, Lumen forma part de l’equip de dissenyadors que estan desenvolupant el nou servei d’experiències que ofereix Airbnb i va compartir amb nosaltres les eines que fan servir per a donar i rebre feedback.

La retroalimentació entre un equip de mida considerable i format per un llarg centenar de dissenyadors pot semblar impossible, però per a aquesta empresa és clau per alinear objectius, aportar més valor afegit i Lumen va recalcar la importància que aquestes tasques formen part de la rutina de treball, ja siga en reunions amb un dels CEO, com de forma espontània entre col·legues.

Google Design Sprint: Aplicar la metodologia amb els que més saben

Sense aturar-nos molt en les bases teòriques d’aquesta forma de treballar, es tracti d’una metodologia àgil creada per Google Ventures el 2014, com a forma de donar major dinamisme en el desenvolupament de les startups en què inverteix el gegant tecnològic.

No es tracta d’una metodologia innovadora 100% original, però sí que ha sabut combinar el més rellevant del Design Thinking, dels principis del Lean i l’essència del Scrum, tot això empaquetat en un procés de treball de 5 dies.

I si això ja és un repte per a la creativitat i la creació d’un producte amb moltes possibilitats de viabilitat, el nostre repte amb Google i la seva Design Sprint es fitava a unes 5 hores de treball, amb presentació al seu equip de dissenyadors inclosa … Qui va dir por?

El taller dirigit per Kai Hayle Lead of Design Relations and Sprint Màster Academy- amb l’ajuda de Jayeon Kim, comença amb una breu xerrada de Michelle Alvarez, del equipo de Material Design Google.

Michelle ens va mostrar tots els elements que componen el seu Design System i sobre el perquè i l’evolució de tot el kit de disseny que fa servir Google. També ens va mostrar totes les fonts i recursos que difon la companyia i com es podien fer servir per a la tasca del prototipat i la presentació del taller, i en molts altres projectes.

Després d’un divertit ice breaker i un repàs de les bases del Sprint arriba el repte: Crear una app que posi en contacte a dissenyadors amb organitzacions sense ànim de lucre, amb la idea de cobrir tasques de disseny i que es pugui implementar al llarg de 2019.

A partir d’aquest context toca fer el mateix en un procés de Sprint, de manera que al final del taller es tingués a punt una breu presentació i proposta de solució que mostrar a l’equip de dissenyadors.

De forma breu, aquesta va ser la manera en la qual es va treballar un Sprint en temps rècord:

Entendre el context

Començant per les tasques de recerca i de recollida d’informació, el que es tradueix en la manera de convertir una frustració o problema en una oportunitat.

Perquè aquesta fase fos més real i viable, l’equip de Google Academy ens va facilitar informació sobre perfils professionals que busquen tasques de voluntariat, i ho completem amb breus entrevistes a companys que han col·laborat en una ONG.

Definir el problema

És el moment de tirar-li creativitat i compartir les diverses propostes de valor que se’ns ocorren, sense filtres ni valoracions prèvies, plasmant idees en post-it.

Esbossar

Després d’una breu selecció de les idees que més ens convencen, toca desenvolupar-les mitjançant un xicotet sketch o storytelling on aterrem més, el potencial de la proposta de valor.

És el que es coneix com el Crazy 8 s, on doblegant un full per vuit parts tens tot l’espai necessari  per desenvolupar la idea.

Decidir

Després d’una votació final es decideix quina és la millor proposta i la que va a passar a la fase de prototipat.

Prototipar

Va consistir en crear un breu prototipat de l’app proposta, usant Sketch i el material de disseny de Google, elaborant els wireframes claus per mostrar la utilitat de l’aplicació.

Validar

En aquesta ocasió la validació de la idea va consistir en el feedback dels dissenyadors, als quals havíem de “vendre’ls” la nostra proposta d’app i exposar-los com havíem traslladat el problema detectat a una solució digital i viable.

El resultat? Una gran ovació a tots els equips per les idees desenvolupades i arribar a l’objectiu.

LinkedIn: Com es gestiona un equip de més de 100 dissenyadors?

Acudim a la nostra cita a LinkedIn amb Robert Surrency, Senior UX Designer i dels professionals més carismàtics que et pots trobar, que al costat de Christina Wharton ens esperen per a un meetup amb diferents professionals d’aquesta plataforma de networking referent.

Aquesta xerrada donaria per escriure un llibre sencer sobre formes d’alinear objectius en empreses amb tants equips, professionals i present en tants països, com ha estat la seva evolució com a professionals per acabar treballant allà, o quines són les metodologies de treball per coordinar a més de 100 dissenyadors especialitzats en User Experience.

D’entre tot ens vam quedar amb les aportacions d’Oscar González, encarregat del Design Systems per LinkedIn, que va compartir els reptes de crear una documentació de disseny que fos vàlida i integrada per tots els equips i departaments.

El seu sistema o guidelines es difonen a través d’una web interna, amb tot el material i formes d’agilitar i unificar estils en el procés de creació, per facilitar el següent pas amb els desenvolupadors i testejadors de les noves funcionalitats.

Dissenyar per als més grans: L’experiència de Jordi i Bernardo

En plena efervescència mental per tot el viscut fins a la data, vam quedar amb Jordi Verdu i Bernardo Núñez.

El primer d’ells, un valencià ja assentat a San Francisco com a part de l’equip de Google, fita que va aconseguir posant molta passió en tot el que fa i sent molt curiós. Per a ell, aquesta va ser la fórmula màgica que el va portar a enrolar-se en l’ambiciós projecte de Google Photos.

La conclusió del disseny per a Jordi és molt senzilla, alhora que reveladora: “Enamora’t del problema, no de la solució“. I al costat d’això, com has de trobar la manera de presentar dissenys i crear interaccions que siguin fàcils de comprendre per als equips de desenvolupament, claus en la materialització de totes les solucions.

Per la seua banda, Bernardo porta més de 5 anys treballant a Google i actualment s’ha unit a la divisió de YouTube, on aprofita tot el seu bagatge en projectes com Bump o el dut a terme amb Àrea 120 – la incubadora de Google-, en la qual va desenvolupar l’app Kormo, de la qual destaca la importància de l’etapa d’research i testeig de qualsevol producte analògic o digital.

I com cobrir aquestes etapes sense que els recursos i el temps siguin el més rellevant? Doncs com ell diu “being scrappy”, o el que es pot traduir com afegir dosis d’enginy i practicitat en els prototips per poder seguir avançant i iterant fins a trobar el resultat final.

Origami Facebook: On has estat tota la meva vida!

Últim workshop d’aquesta aventura creativa de la mà de Cristóbal Castilla, Product Designer en Facebook especialitzat en UI Motion Design i encarregat de desenvolupar l’eina de prototipat, Origami Studio.

Origami Studio és part de l’àrea de Design Tools del grup Facebook, que es crea per donar servei i solucions als problemes a què s’enfronten els dissenyadors d’aquesta companyia i com a forma de crear un programari d’interaccions que reuneixi tot allò que necessita Facebook, Messenger o Instagram.

Donada la seva utilitat i rellevància per al desenvolupament d’interfícies, Facebook dóna accés a aquest programari —de forma gratuïta— a tot aquell interessat en usar-la i és només una mostra de totes les funcionalitats que abasta l’eina interna que ells fan servir.

Cristóbal és potser, un dels experts en interfícies digitals més experimentat i amb major bagatge professional, per això que sigui molt important tenir en compte la rellevància que dóna a un bon prototipat en el món del disseny i desenvolupament, i que només podem ratificar per la nostra experiència en la fase de programació i desenvolupament d’un producte digital.

Emprar Origami o altres molts dels programaris de prototipat que existeixen depèn de cada professional i filosofia d’empresa, però el valor afegit d’Origami és que és menys limitada a l’hora d’introduir animacions i crear una versió de prova que permet major interacció i detall. Evidentment, això es tradueix en una millor manera de comunicar el previ del producte i, per tant, de rebre feedback i involucrar a la resta d’equips que intervenen en el procés.

Cristóbal ens va convèncer de tots els avantatges d’Origami quan va arribar el moment de la pràctica. El procés comporta ser metòdic i començar per organitzar molt bé les capes per poder anar seleccionant sense problema i afegir la interacció que necessitem en el prototipat.

Bàsicament es tracta de crear un flux que comença amb la capa on s’introdueix el tipus d’interacció desitjada —scroll, swipe, … —, es defineix amb els valors dels pegats —patch— per personalitzar el comportament de la interacció i es vincula a la propietat corresponent.

Un cop acabada aquesta part, és l’hora de previsualitzar i compartir el prototip. Per això comptes amb Origami Live, l’app unida a aquest programari que permet traslladar el prototip a qualsevol tipus de dispositiu i usar-lo.

Si un sol dissenyador pot fer tot aquest procés amb una sola eina, és fàcil imaginar el potencial d’això, no només per fer un testeig previ intern o amb un grup d’usuaris, sinó també la seva practicitat per als desenvolupadors que han de programar totes les respostes d’interacció.

Perquè un altre dels aprenentatges destacables, que segueix sent un repte per a totes aquestes grans companyies i que hi treballen diàriament, és trobar la manera de millorar la forma en què treballen dissenyadors i desenvolupadors, amb l’objectiu d’agilitzar processos i crear una comunicació i documentació més pràctica per a tothom.

Amb el taller d’Origami es posava tancament a aquest viatge ple d’intercanvis d’idees, networking i tallers creatius, per descomptat, tot això amenitzat amb una mica de temps per recórrer els carrers de Sant Francesc i gaudir dels inoblidables moments que donen els viatges en grup.

En conclusió, una experiència de valor incalculable amb un grup de professionals amb gran potencial i que ha donat per aprendre i riure molt. Ara arriba el moment de començar a donar forma a noves idees i que puguem enriquir el teu projecte amb tot això.

Preparat per explicar-nos el teu projecte?