Identitat corporativa: Què és i com crear-la?

Identitat corporativa: Què és i com crear-la?

La identitat corporativa és un dels actius més importants de tota empresa. Sense anar més lluny, les grans companyies la tenen en compte en cadascuna de les seues accions publicitàries i de màrqueting. Un exemple que segur et sona és “Apple” i el seu popular logotip de la poma mossegada, que s’ha convertit en un dels grans icones tecnològiques del segle XIX.

Com han aconseguit arribar fins a aqueix punt? Comencem pel principi.

Cada empresa, negoci o restaurant té una representació física o digital que es torna pròpia de la marca. I, gràcies a això, els usuaris la reconeixen amb molta més facilitat.

En la gran majoria dels casos es tracten de logos o alguns elements en específic, però existeixen situacions on els colors són més que suficients.

Si vols més informació respecte a què diem identitat corporativa, com funciona i què és un manual d’identitat visual… Queda’t i continua llegint per a descobrir tots els detalls!

Què és identitat corporativa?

Es tracta de la imatge o representació conceptual que els clients tenen respecte a una empresa o negoci. No sols són els aspectes visuals, sinó també dels sentiments i valors que intenta transmetre.

Està conformat per dos elements importants: els tangibles (logos, colors, papereria, arquitectura, publicitat, entre altres) i els intangibles (missió, mètodes, processos, visió).

Què és un manual d’identitat corporativa?

És un document amb l’element principal (el logotip) que té com a objectiu oferir una guia a qualsevol usuari que el vulga utilitzar. A través d’això, podrà conéixer la manera correcta d’usar-ho en els diferents mitjans.

Per exemple: Diguem que tu tens una empresa i desitges que el teu logo es veja en diferents mitjans de comunicació per a donar-te a conéixer.

Una vegada ho tingues, el primer que has de fer és enviar-li-ho al dissenyador de l’empresa perquè treballe en la publicitat en les xarxes socials. També s’encarregarà d’imprimir els panells publicitaris, estampar camises, realitzar productes promocionals i molt més.

Sense el manual d’identitat corporativa, el més probable és que el dissenyador no puga aconseguir les teues expectatives. Ell o ella realitzarà just el que se li va demanar, ja que no va tindre una guia necessària que li diguera com tu ho volies.

No obstant això, quan li entregues aquest manual, els proveïdors sabran els colors exactes de la teua marca, el nom de la tipografia, grandària mínima del logo, entre altres coses.

Això és exactament el que conté un manual d’identitat corporativa perquè els dissenyadors puguen fer una bona faena. D’igual manera, coneixeran la forma correcta i incorrecta en les quals ha d’usar el logo que els vas donar.

Què és imatge de marca?

La identitat d’una marca està basada en l’essència d’una empresa i el que busca demostrar als usuaris. Intenta transmetre els valors, els objectius, la qual cosa ofereix i què els diferencia d’altres negocis.

Tots aquests elements junts són la “Identitat”. D’altra banda, està la “imatge de la marca” vindria sent la manera en què l’empresa es dona a conéixer enfront dels altres.

És el comportament, el llenguatge, el nom, la presentació i la projecció que el conformen. Ha d’haver-hi una unitat entre tot això perquè la imatge puga ser atractiva a altres persones.

Els dos conceptes han de treballar en conjunt, des de l’essència fins a la projecció. Si tots dos estan en el mateix nivell, construiràs una marca coherent, amb manteniment i sobre totes les coses, original enfront de la competència.

Què és el disseny d’identitat corporativa?

El disseny de la identitat corporativa és una de les fases més importants a l’hora de construir una marca. Aquest procés va més enllà del disseny del logotip i l’elecció dels colors corporatius; és allò que dona vida a una marca i la fa única; diferent de les altres.


La cultura de l’empresa, els valors, la història, la proposta de valor… Són molts els elements que conformen la identitat corporativa més enllà dels aspectes visuals. Per tant, podem dir que es forma sobre dues dimensions: una visual i una verbal.

  • En la primera s’emmarquen aspectes com els colors corporatius, la tipografia, el logotip, les imatges, el tipus de disseny web correcte, disseny d’elements corporatius, etc.
  • La segona inclou, com bé comentàvem, els aspectes verbals: el naming, el to de veu, els claims o eslògans de marca… Fins i tot els codis d’estil i el comportament de l’organització.

En definitiva, la identitat corporativa engloba tots aquells aspectes verbals, visuals i de comportament que defineixen a una marca o empresa i la fan completament única.

Com es fa un disseny identitat corporativa?

El primer que s’ha de fer és investigar n’hi ha en el mercat. Això pot servir per a obtindre idees i, a més, saber quines són les marques que no han funcionat.

També és important estar en comunicació amb l’empresa perquè et facilite tot el necessari per a complir amb el projecte. Per exemple: pots demanar els colors predominants del negoci per a poder utilitzar-los en el disseny.

Ha d’existir una harmonia entre el que estàs creant i els elements que continguen la marca o empresa.

El més recomanat és fer diversos logos de prova per a tindre molta més varietat al moment de triar. D’altra banda, han de fer-se diverses proves per a saber com quedaria el logo en superfícies diferents. A partir d’aqueix punt, s’ha de començar a crear els diferents elements gràfics concordes amb la identitat de la marca.

Hem vist els aspectes més importants de la identitat corporativa, d’ençà que és fins a com crear-la, encara que és un tema que donaria per a escriure llibres i llibres. 

Així que, si necessites ajuda, no dubtes a escriure’ns: des de l’equip de Doowebs estarem encantats d’ajudar-te!