que-és-un-hosting

Què és un hosting o allotjament web?

Si estàs pensant a llançar un projecte digital, segurament et sorgeixen molts dubtes relacionats amb els serveis que necessitaràs: “Què és un hosting?“Quins tipus existeixen?” “Quin és el més apropiat per al meu projecte?”…

Un hosting és un servei d’emmagatzematge que et proporciona un servidor, de manera que pugues allotjar el teu lloc web a Internet. Aquesta és una explicació molt bàsica, així que, si realment vols comprendre què és un allotjament web per asseure el teu projecte sobre les bases adequades, queda’t amb nosaltres:

Resolem en aquest article tots els teus dubtes relatius al hosting.

Comencem! ⬇️

Definició de hosting

Un hosting és un servei d’allotjament per a llocs web. Per entendre-ho fàcilment, pensa en totes aquestes carpetes que tens creades al teu ordinador per emmagatzemar tots els teus arxius, i com al seu torn es guarden al disc dur perquè hi pugues accedir cada vegada que ho necessites.

És així com funciona més o menys un hosting web. Però hi ha una diferència bàsica: quan apagues l’ordinador, no pots accedir a les carpetes. Oi? En el cas de l’emmagatzematge web, necessitem una espècie de màquina en funcionament les 24 hores del dia, els set dies de la setmana. No només en funcionament sinó que, a més, tinga una amplada de banda molt més àmplia que les clàssiques connexions domèstiques.

Això és el que anomenem servidors web.

I aleshores… Què és un web hosting?

El hosting és el servei d’emmagatzematge que proporcionen aquests servidors, perquè pugues allotjar la teva pàgina web i accedir-hi en qualsevol moment; des de qualsevol lloc.

En definitiva:

  • Un servidors un equip de maquinari connectat a Internet de forma ininterrompuda, perquè els continguts que emmagatzema estiguen accessibles en tot moment i des de qualsevol lloc. És un equip informàtic físic que ofereix diferents tipus de hosting per emmagatzemar webs.
  • Un hosting és un servei d’allotjament per a llocs web, que permet que els continguts de la web puguin ser visitats en qualsevol moment i des de qualsevol dispositiu connectat a Internet.

Ara que més o menys et fas una idea de què és un hosting, anem un pas més enllà.

Per què serveix?

Hem comentat que el hosting permet emmagatzemar un lloc web a Internet i poder accedir-hi en qualsevol moment i des de qualsevol lloc. Però a més, els serveis d’allotjament web ofereixen altres funcions relacionades amb l’administració web, com ara:

  • Eines per a desenvolupadors
  • Còpies de seguretat automàtiques dels llocs web
  • Certificados SSL
  • Servei d’atenció al client 24/7
  • Hosting de correu electrònic
  • Instal·lació semi automàtica de programaris de gestió web, com WordPress o Drupal

Tingues en compte que les empreses de hosting disposen d’una infraestructura amb els sistemes de seguretat més potents i avançats. No només de maquinari, sinó també de maquinari. I a això se sumen servidors propis per garantir connexions a Internet permanents i segures, que permet evitar caigudes i altres errors.

Per això, és tan convenient optar per contractar un hosting a un proveïdor web a l’hora de llançar un projecte digital. Però… Com saber quin és el més indicat pel teu projecte?

Tipus de hosting

Cada tipo de web requiere un servicio de hosting diferente.

No és el mateix crear un eCommerce, que un bloc, que la pàgina web d’una gran companyia, perquè cada cas té unes necessitats molt diferents i, com a tal, necessita solucions concretes.

Vegem-ne els principals tipus:

Hosting compartit

És el més utilitzat. Com el vostre nom indica, s’integren en un mateix servidor físic els comptes de diferents usuaris de forma simultània. El més habitual en aquests casos és contractar un servei bàsic, en què diversos usuaris comparteixen els recursos del servidor, com la CPU o la memòria RAM, de manera que sí: el comportament d’un usuari pot afectar la resta.

No obstant això, alguns proveïdors ofereixen serveis de trànsit il·limitat, de manera que el funcionament de la teva web —i de la resta d’usuaris— no s’ha de veure afectat si en un moment donat arribes a un pic de consum. I el mateix si els passa als teus “veïns de hosting”.

Servidor Virtual VPS

És un servidor privat virtual. Tot i que els usuaris també comparteixen un mateix servidor físic, com en el cas anterior, el VPS es divideix en múltiples màquines virtuals independents. És a dir, que cada compte té diferents recursos que no es comparteixen amb ningú, cosa que augmenta la flexibilitat i potència.

Igual que passa amb el hosting compartit, el VPS presenta un cost força inferior que un de dedicat i cada usuari té accés als seus propis recursos. No obstant això, aquest tipus de servei no es limita als consums d’espai i transferència, sinó que també assigna a cada compte el RAM i la CPU.

Hosting dedicado

Es tracta d’un equip informàtic físic destinat exclusivament per a un client, que gestiona tot l’espai del disc i l’amplada de banda. Com comentàvem més amunt, el preu d’aquest hosting és força més elevat que compartits amb ells, però és necessari per a aquelles webs amb gran quantitat de trànsit mensual o que, ateses les seves necessitats, requereixen alta flexibilitat, rendiment i un ús intensiu dels recursos de transferència.

Hosting de WordPress

És un servidor configurat en una plataforma de WordPress i optimitzat per a llocs web basats en aquest CMS.

Descobreix aquí: 9 consells per escollir el millor hosting per a WordPress

Hosting profesional

Aquest hosting proporciona memòria RAM, amplada de banda i CPU dedicats, el que el converteix en un dels més utilitzats pels llocs web amb molt de trànsit o amb un ús intensiu de dades. Un dels seus avantatges és que ofereix força més potència i menor complicitat.

Hosting cloud

És el tipus de hosting més avançat, i normalment es fa servir en les aplicacions i llocs web amb més visites d’Internet: grans companyies, mitjans de comunicació… El seu funcionament és molt diferent del dels anteriors: en aquest cas, utilitza diferents servidors físics connectats entre si, sovint, des de diferents parts del món, que construeixen una xarxa per comportar-se com una supermàquina, amb altíssima potència i recursos il·limitats.

Hosting elástico

Aquest servei és una mena de combinació entre el VPS i el hosting compartit, ja que els usuaris comparteixen un servidor físic, però, a més, compten amb els recursos que garanteix un VPS.

Com triar el millor hosting?

Hi ha diversos factors que has de tenir en compte a l’hora de contractar un allotjament per a la teva web: l’espai que necessites, el nombre de comptes de correu electrònic que vols vincular, les aplicacions que desitges instal·lar, el teu trànsit de dades mensual, els serveis extra…

A més, és molt important que optes per un servidor que et done totes les garanties de disponibilitat per evitar caigudes del teu lloc web i, a més, un suport tècnic de qualitat i disponible 24/7.

Des de Doowebs te recomanem consultar primer les característiques tècniques de diferents proveïdors i, després, comparar els preus dels allotjaments que més t’interessen. Si tens dubtes, contacta amb el servei d’atenció tècnica per rebre assessorament per part dels experts del hosting.

Ara que ja saps què és un hosting i quins tipus existeixen, pots fer el primer pas per llançar el teu projecte digital.

Necessites ajuda relacionada amb l’allotjament o altres aspectes de la teva web?

Som diseñadores web en valencia

T’escoltem!