Mapes de calor i eye tracking de webs per a optimitzar la conversió

Mapes de calor i eye tracking de webs per a optimitzar la conversió

Saber què volen els clients és fonamental per a poder augmentar la taxa de conversió d’un lloc web i, així, incrementar les vendes. En este sentit, hi ha moltíssimes eines útils per a identificar el tipus de contingut que més crida l’atenció a l’usuari, com interactua amb ell, què passa per alt… Una de les més interessants són els mapes de calor i eye tracking: una tècnica que busca obtindre dades útils del comportament de l’usuari.

L’objetiu?

Avaluar l’arquitectura web i certs espais de la mateixa, donar-li un enfocament més personalitzat per al client i, en definitiva, millorar l’experiència de l’usuari.

Però… Què són exactament? ?

Què són i per a què servixen els mapes de calor

Els mapes de color formen part de l’eye tracking, una tècnica que va començar a utilitzar-se a mitjan segle XIX en estudis de psicologia i màrqueting amb l’objectiu de determinar la trajectòria de la mirada del subjecte quan observa una imatge o llig un text.

Amb l’arribada de l’era tecnològica, els dits estudis van començar a aplicar-se a les pàgines web i, ara, l’eye tracking permet conéixer els punts més cridaners per a l’usuari.

Ho fa a través de criteris com el nombre de clics, el scroll o les zones per on passa el ratolí, i es representen en els mapes de color o heatmaps: gràfics on es ressalten zones concretes d’una web basant-se en els dits criteris a través d’un codi de colors.

Normalment, d’esta manera:

  • Colors càlids com el roig, el taronja o el groc: zones de major interés
  • Colors freds como el verd, el blau o el turquesa: zones amb pitjors resultats

Conéixer el comportament de l’usuari aporta una sèrie d’advantatges molt interessants:

  • Detectar fallades en la web. Poden ser molt útils per a gestionar els elements gràfics, la combinació entre text i imagen… Tot, per a optimitzar la web i millorar l’experiència d’ús amb major usabilitat.
  • Identificar els punts més visibles. Açò permet ubicar els elements més importants en llocs clau per a potenciar diferents accions. Per exemple, entrar en determinada secció, omplir un formulari, clicar en un call to action…
  • Ubicar els elements publicitaris de forma estratègica. Els bàners i la resta d’elements publicitaris no necessàriament han d’estar en les zones més visibles, perquè açò pot despistar l’usuari i perjudicar el contingut propi de la web. No obstant això, es poden col·locar en zones intermèdies.
  • Adaptar patrons de lectura i consulta. Permet crear un disseny més natural i, d’esta manera, guiar la trajectòria de l’usuari segons els objectius de la web.

En definitiva, integrar una estratègia de mapes de calor/eye tracking pot ajudar-te a donar en la diana amb el teu projecte en línia ? i, d’esta manera, augmentar la taxa de conversió.

I ara… Per on començar?

Millors eines d’eye tracking

Existeixen diferents dispositius per a realitzar estudis de seguiment de la mirada. Per exemple, webcams, dispositius fixos de pantalla amb sensors o ulleres de rastreig ocular, que permeten investigar el comportament del subjecte en diferents entorns.

Però també és possible realitzar una estratègia d’eye tracking utilitzant les eines disponibles en Internet, com les que et vam mostrar a continuació:

Google Analytics

Compta amb diferents eines gratuïtes que ofereixen una visió integral de la web i, a més, permeten avaluar el rendiment de les accions de màrqueting.

A més, Google permet analitzar i gestionar totes les dades per a aprofitar-los al màxim a través d’informes senzills.

Crazy Egg

Realitza informes visuals dels enregistraments amb informació detallada del comportament de l’usuari: de quin lloc web procedeixen, com han accedit, en quins llocs de la web romanen més temps…

D’aquesta manera, és possible adaptar el disseny a les seues preferències i reduir la taxa d’abandó en els llocs web en els quals siga necessari.

Click Heart

Aquesta eina d’eye tracking és un programari OpenSource gratuït que elabora mapes de color per a identificar de manera visual quines són les zones més observades per l’usuari, i quins passen més desapercebudes.

És compatible amb els servidors de Windows i Linux.

XLabs

Aquesta eina es concep com una extensió de Google Chrome, amb la qual cosa, és possible instal·lar-la fàcilment en el propi navegador.

Destaca pel seu ús intuïtiu i la seua capacitat per a oferir proves d’estímuls basats en el seguiment ocular de l’usuari a través de la seua càmera web.

En definitiva, la tècnica dels heatmaps/eye tracking és cada vegada més utilitzada gràcies als seus avantatges per a conéixer el comportament del públic objectiu i, així, optimitzar la conversió. Alguna cosa que, si es gestiona bé, es pot traduir en un increment de vendes. ? Necessites una ajudeta? En Doowebs tenim als millors especialistes per a donar al teu portal web l’espenta que necessita. Si vols obtindre un pressupost sense compromís, posa’t en contacte amb nosaltres. Estarem encantats d’ajudar-te!