diferències-entre-java-i-javascript

Diferències entre Java i JavaScript

Java i JavaScript són dos mons diferents. Atés que comparteixen el principi del seu nom, és molt comú creure que tots dos llenguatges de programació són pràcticament el mateix o estan relacionats; fins i tot saber programar en Java significa també saber programar en JavaScript. Però res més lluny de la realitat.

I quines diferències hi ha entre Java i JavaScript?

Per començar, l’origen.

Java va néixer de la mà de Sun Microsystems el 1991 amb l’objectiu de crear aplicacions per a receptors de televisió. Uns anys després, l’empresa Netscape es disposava a llançar un nou llenguatge de programació per dotar d’interactivitat les pàgines web visualitzades amb el Netscape Navigator —navegador per excel·lència en aquells anys—.

Després de remenar diversos noms, finalment es va optar per JavaScript per la seva similitud amb la sintaxi de Java, encara que el cert és que totes dues l’havien heretat de C, un llenguatge de programació anterior. En realitat, Sun Microsystems, que havia estat col·laborant prèviament amb Java, el que va voler va ser aprofitar l’embranzida de màrqueting d’aquesta marca tan popular per dotar JavaScript d’una imatge seriosa i ben valorada des del principi.

El que semblava una interessant estratègia de màrqueting va generar una gran confusió entre Java i JavaScript que encara avui existeix entre tots dos llenguatges… I que avui ens porta per ací.

Principals diferències entre Java i JavaScript

Més enllà de l’origen, Java i JavaScript són dos llenguatges de programació força diferents

Propòsit

Java es va idear per programar aplicacions de tota mena, per la qual cosa s’ha considerat durant molt de temps un llenguatge més potent i funcional. Encara que en un inici JavaScript només permetia crear programes per executar-los en pàgines web, durant els darrers anys ha anat evolucionant fins que, el dia d’avui, permet programar aplicacions mòbils, d’escriptori… Per tant, aquesta diferència inicial en el propòsit de tots dos sistemes s’ha anat difuminant amb el temps.

Natura

Tradicionalment, JavaScript ha funcionat com un llenguatge interpretat, Java, com un llenguatge compilat. És a dir, per programar el Java és necessari un Kit de desenvolupament per compilar els fitxers de text a un fitxer especial optimitzat, que és el que l’ordinador ha de llegir per executar cada acció. Més concretament, el que fa Java és compilar a un llenguatge intermedi conegut com a bytecode, que interpretat per un JIT, funciona en diferents plataformes.

JavaScript funciona de manera diferent. Aquest sistema no requereix compilar els programes, sinó que és el mateix navegador qui els interpreta a mesura que va llegint la pàgina. Això és possible perquè els programes de JavaScript són llegibles tant per a ordinadors com per a persones, que poden interpretar-los per anar-los executant.

Cal tenir en compte que tots dos llenguatges de programació han anat evolucionant amb el pas dels anys, però avui dia es mantenen còmodes sistemes de naturalesa diferent, bàsicament, perquè Java necessita una compilació explícita per executar-se i, JavaScript, no.

Objectes i prototips

JavaScript un llenguatge multiparadigma basat en prototips, és a dir, que per proporcionar diferents paradigmes de programació (funcional, dinàmic, orientat a objectes, imperatiu…) ha de funcionar mitjançant simulacions d’objectes. Això li proporciona una gran versatilitat. Java, però, és un llenguatge orientat a objectes, cosa que en certa manera limita la seva adaptabilitat a diferents plataformes.

Fases de depuració

JavaScript funciona com a llenguatge interpretat. És a dir, que —per exemple— en cometre un error de sintaxi, només pots ser conscient en el moment en què executaràs el programa (tret que utilitzes eines externes d’interpretació de codi, com WebStorm).

Sin embargo, Java se depura en dos fases: una primera de compilación (como explicábamos más arriba), en la que ya se pueden detectar posibles errores de sintaxis, y una segunda fase de ejecución, en la que pueden salir a la luz otro tipo de fallos, por ejemplo, de lógica. Aquest sistema de doble fase simplifica el procés.

Àmbit

Ambdós llenguatges de programació es mouen en diferent àmbit pel que fa a variables. Mentre que Java funciona per bloc, JavaScript té àmbit per funció, cosa que implica que algunes de les seves regles poden confondre programadors especialistes d’altres llenguatges.

El tipat

El tipus d’ambdós sistemes funciona de manera diferent. El de JavaScript és feble (o de tipus dinàmic); una mateixa variable pot contenir diferents tipus de contingut: un text, un número, un objecte, una fletxa… El que proporciona força flexibilitat i, això sí, una major probabilitat de cometre errors en la programació. Java, per part seva, només admet variables d’un tipus determinat que, a més, no es poden modificar un cop s’han definit. És a dir, respon a un tipus estàtic.

A més d’aquestes 6 diferències bàsiques, podem destacar que les funcions a JavaScript són multiargument, mentre que a Java cal indicar-les.

I també que tots dos sistemes estan basats en estàndards diferents: Java funciona a través de l’empresa privada Oracle, mentre que el llenguatge de JavaScript està estandarditzat per ECMA (European Computer Manufacturers Association), fet que significa que qualsevol fabricant pot implementar-lo lliurement.

En definitiva, hi ha importants diferències entre Java i JavaScript que els converteixen en dos llenguatges de programació totalment diferents.

Vols triar el sistema més adequat per a la teva web i treballar-ho de manera òptima?

Des de Doowebs, la teva empresa de desenvolupament a València, et fem un cable.

Em vindria bé una ajuda!