lenguaje html5

Què és el llenguatge html5 i per a què serveix?

El llenguatge HTML5 és l’“idioma universal” que es parla en el disseny web. Si vols iniciar-te en el món del desenvolupament de pàgines o simplement t’interessa saber com està construïda una per dins, t’animem a llegir aquest article: descobriràs per què és tan important.

Què signifiquen les sigles HTML?

Les sigles HTML provenen de l’anglés: HyperText Markup Language, i aquesta es tracta de la cinquena versió d’aquest llenguatge que s’utilitza a tot el món per a crear la infraestructura pràcticament qualsevol pàgina web. Gràcies a això es poden veure textos, imatges, vídeos i molt més en les pantalles.

  • HyperText: Un hipertext és, bàsicament, un text que pot enllaçar-se amb altres continguts. Aquesta és la base de la internet que coneixem hui dia, amb una xarxa de pàgines, arxius i altres recursos connectats els uns als altres.
  • Markup: Les etiquetes són part de la cara interna d’una pàgina web, que indica al navegador com mostrar una cosa concreta. Per exemple, l’etiqueta <i> i </i> marquen un text que es veurà en cursiva.
  • Language: Es denomina llenguatge perquè, com qualsevol altre en el món, té les seues normes, la seua estructura a l’hora d’escriure’l i una sèrie de qüestions a tindre en compte. Així, tothom que conega el llenguatge HTML podrà entendre una pàgina web.

S’ha de tindre en compte que definir l’HTML com un llenguatge no el converteix en un llenguatge de programació (com sí que ho són JavaScript, Python, C + +, Visual Basic…). Aquests últims tenen una sèrie de condicionants, bucles i altres funcions que no apareixen en el llenguatge d’etiquetes.

Com funciona i per a què serveix el llenguatge HTML5?

El primer que es necessita és un navegador web i un servidor. El navegador envia una petició al servidor (amb el format https://…) i el servidor busca aqueixa informació en els seus arxius per a mostrar la pàgina requerida al navegador.

A més, HTML5 no sols és l’última versió d’HTML, sinó que inclou un grup d’especificacions que permeten un millor desenvolupament web i format en la seua percepció final, com poden ser XHTML1, CSS i DG. Per tant, no sols podràs crear l’estructura d’una web, sinó que tindràs accés a altres opcions com la inclusió d’àudio i vídeo sense necessitat d’usar Flaix.

Prenent aquest últim exemple, i usant les etiquetes abans esmentades, en inserir <vídeo> i <àudio> podrem reproduir vídeos i àudios directament des del navegador, per la qual cosa el pes de la web i la seua càrrega seran menors. També pots inserir, a través d’altres etiquetes, arxius multimitjanes allotjat en altres plataformes com YouTube.

Però això no és tot, el llenguatge HTML5 també permet detectar la ubicació del visitant que accedeix a la pàgina. Això pot resultar molt útil per a, per exemple, mostrar la web en un idioma concret o millorar l’experiència de l’usuari mostrant-li contingut local. Per descomptat, ha de fer-se informant sempre l’usuari i dins de les legalitats vigents.

Avantatges d’usar el llenguatge HTLM5

Ara que ja saps què és HTML5 i per a què serveix, repassarem algunes dels avantatges de treballar amb aquest llenguatge.

Gratuït i senzill

No és necessari res més que un bloc de notes del teu ordinador per a començar a programar en HTML5. Podràs guardar-ho amb el format .HTML i visualitzar-ho en qualsevol navegador. Així i tot, no t’ho recomanem, perquè pot ser realment complicat i portar més temps del necessari.

De totes maneres, no es necessita cap programari molt específic ni molt car per a aconseguir avanços interessants, i hi ha en la web multitud d’opcions gratuïtes. Amb unes poques nocions ja podràs veure alguns formats molt interessants i, indagant una mica, obtindràs vertaderes obres d’art.

Un codi molt ordenat

La nova versió d’HTML ha eliminat algunes etiquetes i afegit altres tantes que permeten aclarir el terreny sobre el qual estem treballant. L’etiqueta <header>, per exemple, et permet afegir metainformación que done sentit a la teua pàgina web sense que es mostre a l’usuari.

Aquestes etiquetes, que fan més net el llenguatge, ajuden a comprendre millor tota l’estructura i a trobar possibles errors d’una forma més senzilla. El desenvolupador pot treballar millor i més ràpid per a aconseguir resultats increïbles

Disseny responsive

El llenguatge HTML5 és compatible amb tots els dispositius mòbils que es manegen amb els navegadors més actualitzats. Igual que en un ordinador, el mateix document HTML pot incloure unes especificacions pròpies per a mòbils o treballar el desenvolupament a través d’una framework especialitzada.

Aquesta és una de les característiques més demandades i utilitzades, perquè l’ús d’internet en els dispositius portàtils ha anat creixent exponencialment en els últims anys. Millorar l’experiència i igualar-la als usuaris d’ordinador era una prioritat.

Àmplia compatibilitat

No tindria sentit desenvolupar una web que no pogueren veure alguns usuaris, així que ací no hi ha problemes. Chrome, Firefox, Safari, Opera i Edge poden suportar perfectament el llenguatge HTML5, per la qual cosa podran visualitzar totes les opcions i etiquetes que hages establit.

Si hi haguera usuaris amb versions molt antigues o navegadors obsolets, podries passar-te per diverses webs gratuïtes que t’indiquen quines funcions de la teua pàgina no són compatibles amb ells.

Millora de l’emmagatzematge

A més de les cookies, HTML5 ha afegit un emmagatzematge local que no transfereix la informació de l’usuari al servidor, per la qual cosa sempre està segura. Aquesta novetat permet que no es perda informació encara que es tanque el navegador o s’esborren les cookies, ja que s’allotgen en la part de l’usuari.

A l’ésser el mateix navegador el que emmagatzema aquesta informació, permet a les aplicacions web i a les plataformes més pesades fer ús del caixet per a millorar el temps de càrrega. Una altra de tantes addicions que milloren l’experiència de l’usuari.

Com hauràs vist, el llenguatge HTML5 ha sigut un avanç molt important a l’hora de millorar totes les característiques de les pàgines web, tant per als usuaris com per als propis desenvolupadors. Tot el que lliges en Doowebs està escrit en aquest “idioma”!

Tens algun dubte? Pregunta’ns. Som experts en disseny i manteniment web. Dissenyem llocs web ajustats a les teues necessitats concretes per a proporcionar una experiència d’usuari òptima.