Experiència d'usuari i usabilitat: diferències i similituds

Experiència d’usuari i usabilitat: diferències i similituds

Experiència d’usuari i usabilitat són dos termes que poden confondre’s, però no són sinònims exactament. Si bé una bona usabilitat és clau perquè l’experiència de l’usuari (també coneguda com a UX, user experience) siga positiva, hi ha algunes diferències que explorarem en aquest article.

En Doowebs tenim clar que no s’ha de sacrificar cap dels dos aspectes, ja que tots dos són imprescindibles perquè la teua base de clients continue creixent. Esperem que al final d’aquests paràgrafs comprengues millor com utilitzar tots dos elements a favor teu en treballar la teua pàgina web.

Definició d’experiència d’usuari i usabilitat

Comencem per definir cadascuna d’elles. La usabilitat web és el grau de dificultat o senzillesa que té un producte (en aquest cas, una pàgina web) a l’hora d’utilitzar-se. Fa referència a la capacitat que té l’usuari d’aconseguir les metes proposades d’una manera efectiva.

Aquesta usabilitat és la capacitat que té la web per a ser compresa, mostrant-se atractiva per al visitant, però que compleix amb un propòsit únicament funcional. És la facilitat d’ús de la mateixa pàgina, que permet realitzar les accions habituals sense dificultat.

L’experiència d’usuari (UX) abasta un terreny més ampli, tractant d’oferir satisfacció a l’usuari durant tota la seua interacció amb el lloc web. Comprén l’estat del visitant des d’abans d’entrar, durant els seus moviments en la pàgina i després de la seua navegació; i per això té més recorregut.

Es tracta d’un conjunt de respostes emocionals i percepcions que defineixen la manera d’entendre’s amb la web. Si poden dir que han tingut una navegació agradable, positiva i còmoda, estàs davant una experiència d’usuari favorable.

Per tant, sí: usabilitat i experiència d’usuari estan íntimament relacionats, sent la primera essencial per a la segona. Però existeixen diferències entre usabilitat i experiència d’usuari que has de tindre clares.

Posem un exemple.

Imagina’t una botiga en línia a la qual accedeixes, veus els diferents productes i compres un d’ells. Malgrat haver-te cobrat l’import, apareix un avís en aqueix moment que no hi ha estoc disponible, i has d’enviar un correu electrònic o telefonar a una centraleta perquè solucionen la incidència.

La usabilitat és correcta, no has tingut problemes tècnics ni gens similar. Però la teua experiència com a usuari ha sigut un desastre, per la qual cosa hi ha poques possibilitats de tornar. Al contrari (una bona experiència d’usuari sense usabilitat) és més difícil que ocórrega, però també podria donar-se.

Aspectes clau d’usabilitat i experiència d’usuari

La usabilitat tracta de facilitar l’ús, l’enteniment i l’aprenentatge dins d’una web, així com prevenir els possibles errors del visitant. Ofereix, a través de diferents tècniques, una manera senzilla de recordar el seu ús sense fer un gran esforç mental.

Pel seu costat, l’experiència d’usuari (UX) apel·la a la identitat de la marca i els sentiments de l’usuari, millorant la confiança entre tots dos. Es basa en la facilitat d’ús abans esmentada per a fer florir les emocions i atraure els sentits del visitant.

Com millorar l’experiència d’usuari i la usabilitat d’una web

Com has vist en l’exemple anterior, totes dues potes són una base imprescindible perquè els usuaris vulguen passar part del seu temps en la teua pàgina i que, a la llarga, decidisquen comprar els teus productes o contractar els teus serveis. Així que veurem com treballar cadascun d’aquests apartats per a oferir el millor.

Millorar la usabilitat

  • Reduir temps de càrrega: Si alleugereixes el pes de la teua pàgina web, aconseguiràs que l’usuari romanga més temps i no es produïsca l’efecte rebote.
  • Crear dissenys més nets: Adaptar la web a tots els dispositius i millorar el seu aspecte visual és clau per a evitar els abandons no desitjats.
  • Aportar coherència: És important no crear processos tediosos i llargs per a l’usuari ni sol·licitar dades irrellevants; mentre que ressaltem els punts més importants per a l’usuari.
  • Mostrar transparència i senzillesa: Posa’t en la pell del visitant del teu web i tracta d’aclarir els conceptes més complexos, oferint sempre la informació de manera clara i comprensible.

Millorar l’experiència d’usuari

  • Incloure elements útils: Afig únicament els punts que tinguen un propòsit clar per a l’usuari, revisant habitualment les estadístiques per a trobar què funciona i què no.
  • Treballar la confiança: Mostrar les teues dades fiscals o de contacte, incloure una secció de preguntes freqüents o facilitar la comunicació és clau per a l’experiència.
  • Atraure els consumidors: El contingut multimèdia, la forma en la qual es presenten els productes i serveis o l’estètica general de la teua marca poden fer molt més plaent la visita de l’usuari.
  • Oferir facilitats de cerca: Si tens molta informació o molts productes, has de donar la possibilitat de localitzar el que necessiten els clients a través d’un cercador intern, un núvol d’etiquetes o diferents seccions.
  • Afegir valor al contingut: Més enllà del valor material del qual tingues en el teu web, tracta de millorar la teua pàgina amb informació nova i rellevant, que et diferencia de la teua competència.
  • Assegurar la informació privada: Tanquem amb un punt important, i és que ningú vol que les seues dades queden exposats. Inverteix a mantenir fora de perill la confidencialitat dels teus usuaris.

Obtingues més informació en aquest post → Tips per a millorar l’experiència d’usuari en el teu web 

I l’accessibilitat?

Encara que a vegades es confonga amb usabilitat, el terme accessibilitat implica una millora en la navegació a través d’un lloc web per a persones amb alguna discapacitat. Per exemple, permetent canviar la paleta de colors, incloent-hi subtítols en els vídeos o afegint audiodescripció per a les persones invidents.

Per desgràcia, actualment hi ha un percentatge molt xicotet de portals web que tracten de millorar l’experiència de les persones amb alguna dificultat, però estem segurs que a poc a poc serà una cosa habitual.

Ara que ja coneixes les diferents connotacions d’experiència d’usuari i usabilitat (i accessibilitat), pots començar a treballar tots aquests aspectes perquè els visitants del teu web vulguen repetir una vegada i una altra. Esperem que et sentes com a casa en Doowebs i t’agrade tornar a la nostra pàgina.

I tu, com penses implementar això en el teu web? Si necessites l’ajuda d’un equip expert, contacta amb nosaltres! Som experts en desenvolupament i disseny de pàgines webs